Historiaa

Raadelman alueella on pitkät perinteet. Vanhimmat jäänteet kylästä ovat peräisin jo keskiajalta. Raadelman komeassa kartanossa on asuttu jo 1700-luvulla. Raadelman kartanon puisen päärakennuksen nykyinen muoto on pääosin perua vuodelta 1878, jolloin rakennusta laajennettiin. Pihapiirissä on vanhoja makasiinirakennuksia, joista toisessa toimii nykyään yksityinen päiväkoti Omppula.

Raadelman Kuninkaanlaakson editse kulkee Kuninkaantie, joka yhdisti Turun ja Viipurin jo 1300-luvulla. Salmen vastarannalla kohoavat Kuusiston piispanlinnan rauniot. Sieltä käsin maata hallitsivat Suomen katolisen kirkon piispat keskiajalta uskonpuhdistukseen asti.

Koulut, tarhat ja palvelut

Yksityinen luonto- ja taidepainotteinen päiväkoti Omppula on aivan kivenheiton päässä. Rungon alakoulu sijaitsee alle kilometrin päässä Kuninkaanlaaksosta. Yläkouluihin on matkaa reilut viisi kilometriä.

Kattavat palvelut löytyvät Piikkiön ja Kaarinan keskustoista, ja Skanssin kauppakeskukseen ajat moottoritietä pitkin reilussa viidessä minuutissa.

Liikenneyhteydet ja ulkoilu

Raadelma sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Turusta. Turku–Helsinki-moottiritie kulkee vajaan kahden kilometrin päässä, joten myös Salon ja pääkaupunkiseudun suuntaan on vaivaton lähteä.

Hyvistä yhteyksistä huolimatta Raadelmassa on rauhallista, eikä siellä ole läpiajoliikennettä. Raadelman lehtometsät ovat kuin luotuja lenkkeilyyn ja hiihtoon. Alueella on leikkipuistoja perheen pienimmille sekä uimaranta pienvenesatamineen. Myös pyöräilymahdollisuudet ovat erinomaiset, sillä Raadelmasta tulee kevyen liikenteen väylä aina Turkuun asti.

110-tien varrelta pääsee kätevästi bussilla Kaarinaan tai Turkuun kouluun tai työpaikalle. Bussipysäkille on matkaa vain muutama sata metriä.

Arkkitehdin piirustuslaudalta

Olen suunnitellut Kuninkaanlaakson asunnot näyteikkunaksi luonnon- ja merenläheiseen asumiseen. Korkeat huoneet ja lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat antavat avaruutta ja tuovat sisään säteilevää luonnonvaloa. Raadelman uniikin laakso- ja meriympäristön vehreys ja vihreys ovat miltei käsin kosketeltavan lähellä.

Elämälle riittää tilaa, sillä yhteen tasoon suunnitellut kodin tilaratkaisut ovat selkeitä. Avarat keittiö- ja oleskelutilat jatkuvat katetulle terassille. Viihtyisä terassi ja oma piha ovat täällä arjen ehdotonta luksusta. Täällä on tilaa elää ja harrastaa, seurata lasten leikkejä ja viettää aikaa ystävien kanssa.

Talojen yhtenäinen ilme syntyy ja rytmittyy lasin, puun ja rapattujen pintojen yhdistelmästä. Skandinaavisen arkkitehtuurin ja tyylin täydentävät sisätilojen pintamateriaalit. Selkeät ja luonnonläheiset materiaalit muodostavat harmonisia ja huoliteltuja kokonaisuuksia. Väriskaala ulottuu voimakkaasta mustasta harmaan ja valkoisen kautta luonnonläheisiin puusävyihin.

Arkkitehti Pekka Mäki

Katso esite